Christian Braad Thomsen // Kollektiv Film ApS.

Den Blå Munk, spillefilm 1998
Home
Aktuelle foredrag
Fotos
Curriculum
***** DVD /VHS ***** for sale online
Bøger
Artikler
Debat
Div. videoer
CV IN ENGLISH
blaamunk1.jpg

en film af Christian Braad Thomsen

 

DEN BLÅ MUNK - anmeldercitater

 

”Uden at ryste det mindste på hånden vender Christian Braad Thomsen i Den Blå Munk tilbage til spillefilmen, som han ikke har prøvet kræfter med i 16 år. Det sker med et idealiseret, men langtfra idylliserende gruppebillede af et værtshus og dets stamkunder. Og selv om det sikkert er fristende, ville det være en misforståelse at trække forbindelser mellem filmens beværtning og virkelighedens Bobi-Bar, som Den Blå Munk tydeligvis baserer sig på. Så lokal er filmen slet ikke. På sin stille måde stiler den faktisk mod at være en nudansk version af den kosmiske komedie. Og hvis man forbinder navnet Braad Thomsen med en efterklang af noget vagt avantgardistisk, må man virkelig hen i biografen denne gang. Instruktøren har aldrig udtrykt sig klarere eller skarpere end her.” – Bo Green Jensen, Weekendavisen.

 

”En fin både humoristisk og melankolsk skildring af skæbner på et værtshus. Det er en lun og afslappet fornøjelse at se Den Blå Munk, som man glad forlader nynnende Blue Monk, der derefter er så godt som umulig at få ud af hovedet igen. Man håber, at der i den jazzhimmel, hvor Thelonious Monk givetvis befinder sig, er indrettet en paradisisk biograf, så også han kan nyde denne meget Monk’ske film og sende en tak til sine kunstneriske slægtninge Christian Braad Thomsen og Jan Kaspersen.” – Ebbe Iversen, Berlingske Tidende.          

 

”Den Blå Munk er en hjertevarm hyldest til det evige B-hold i hovedstadens kultur- og natteliv. Filmen priser de prægtige vandingshuller, der p.t. lever i skyggen af cafeernes glasfacader, men som udgør en uomgængelig kulturarv. – Skuespillerne yder deres skærv til det kollektive projekt, men for Christian Braad Thomsen er Den Blå Munk en personlig triumf. I mere end et tiår er han forhindret i at træde i karakter som filminstruktør, fordi skiftende filmkonsulenter har overset, forbigået og ignoreret ham. I dag må de sidde tilbage med en flov samvittighed. Desto flottere er det, at de tre nuværende filmkonsulenter er gået sammen om at støtte Den Blå Munk, der giver Braad Thomsen fuld oprejsning efter årtiers ydmygelser.” – Niels Frid-Nielsen, Det fri Aktuelt.

 

”Der er ingen egentlig handling i Christian Braad Thomsens nye film. Men pludrende lommefilosofi, mindeværdige one-liners og øldunstende værtshuspoesi i rigt mål. Hele filmen udspiller sig nemlig på værtshuset Den Blå Munk, som er opkaldt efter den legendariske jazzpianist Thelonious Monk. Som den erfarne servitrice siger til den nye: ’Her møder du forfattere, der aldrig har udgivet en bog, malere, som aldrig har solgt et billede – og kussetyve, der aldrig har fået en dame med hjem.’ En rammende beskrivelse af filmens persongalleri og univers. Faren for overfladiskhed er overhængende ved at have næsten 40 medvirkende i et så lille kammerspil, som Den Blå Munk er. Men udmærkede præstationer (ikke mindst af Bent Conradi) gør filmen til et dansk svar på Paul Austers Blue in the Face, som viste hverdagen i en tobaksforretning, hvor kunderne røg og snakkede, til de var helt blå i hovederne. I modsætning til Austers film er Den Blå Munk dog stramt instrueret og tasger stikker hjem som en dæmpet, jazz-klingende hyldest til livet. – Nikolaj M. Lassen, BT.

denblaamunk.jpeg
link

 
 
 
Den blå munk
Danmark 1998

Instruktør:
Christian Braad Thomsen

Manuskriptforfattere:
Christian Braad Thomsen

Medvirkende :
Therese Glahn (Anita, servetrice)
Helle Ryslinge (Bartender)
Ole Meyer (Speedy)
Bent Conradi (Helmer)
Claus Nissen (Fredrik)
Jarl Forsmann (Rasmus)
Martin Brygmann (Kurt)
Jeppe Kaas (Ole)
Runi Lewerissa (Salem)
Liselotte Lohmann (Gyda)
Nicolaj Kopernikus (Ung mand)
Henning Jensen (Elskeren)
Jens Albinus
Peter Steen

Credits :
Produktionsselskab: Zentropa
Producer: Hans Hansen
Foto: Dirk Brüel
Klip: Grete Møldrup
Scenografi: Tove Robert Rasmussen
Musik: Jan Kaspersen
Distribution: Scanbox

Minuttal: 90 minutter
Censur: A

Biograf premiere:
18. september 1998

 

 

Christian Braad Thomsen
Kollektiv Film ApS.
Lavendelstræde 9,  DK-1462 København K
tel. +45 3316 4224    mobil +45 2178 0478
 

webmaster: bente@mailme.dk