Christian Braad Thomsen // Kollektiv Film ApS.

Sommerkursus

Home
Aktuelle foredrag
Fotos
Curriculum
***** DVD /VHS ***** for sale online
Bøger
Artikler
Debat
Div. videoer
CV IN ENGLISH

christinarosendahl.jpeg
Christin Rosendahl

charlotteengberg.jpeg
Charlotte Engberg

chrboe.jpeg
Christoffer Boe

DEN NYE BØLGE


Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft

d. 7/8-13/8 2011


kursusleder:  Christian Braad Thomsen


”Den nye bølge”, der skyllede ind over biograferne omkring 1960, er utvivlsomt den vigtigste bevægelse i filmhistorien. Den betød ikke blot en revolution i fransk film, men i filmkunsten i det hele taget. Bølgeinstruktørerne brød med den traditionelle filmindustri og insisterede på, at instruktørerne skulle bruge kameraet lige så intimt som forfatteren sin pen og maleren sin pensel. Film skulle være en personlig henvendelse frem for et industrielt massesprog. Over hele verden opstod i 1960’erne beslægtede nationale filmbevægelser: Cinema Novo i Brasilien, Free Cinema i England, Bubis Kino i Tyskland samt neorealistiske strømninger i Tjekkoslovakiet og Polen. Bølgen voksede til en omfattende tsunami, der revolutionerede filmsproget og biografkulturen.

De franske ny bølge-instruktører samledes i begyndelsen af 1950’erne omkring tidsskriftet Cahiers du Cinéma, hvis førende medarbejdere var Francois Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Eric Rohmer og Jacques Rivette. De præsenterede den forkætrede auteur-teori, som går ud på, at det hverken er skuespillerne eller manuskriptforfatteren, der er ansvarlige for en film, men derimod instruktøren. I tidsskriftet fremhævede de en lang række af Hollywoods undervurderede genreinstruktører som auteurs, frem for alt Alfred Hitchcock og Howard Hawks. Francois Truffaut var en så rabiat kritiker af Cannes-festivalens filmudvalg, at han i 1958 blev forment adgang til festivalen som journalist. Han tog hævn på den eneste måde, der sømmer sig for en vordende filmskaber: næste år vendte han tilbage med sin debutfilm Ung flugt – og fik juryens prisen som festivalens bedste instruktør.

Francois Truffaut mente egentlig ikke, at ny bølge-instruktørerne skulle anstrenge sig for at være anderledes. De skulle lave film, som de store gamle altid havde gjort det, men bare bedre! Han havde dog ingen illusioner om, at han kunne lave bedre film end sit forbillede Alfred Hitchcock. Filminstruktør Christina Rosendahl præsenterer Truffauts trekantsdrama Silkehud(1964), og vi ser også hans debutfilm Ung flugt (1959. Hun er kendt af et bredere publikum som instruktør til flere afsnit af tv-serien Lulu & Leon og viser desuden nogle af sine egne Hitchcock-inspirerede børnefilm – samt en af Truffauts yndlingsfilm, Jean Vigos avancerede børnefilm Nul i opførsel (1933).

Også for Eric Rohmer og Claude Chabrol var Hitchcock et stort forbillede, og de skrev i fællesskab den første seriøse bog om Hitchcock. Chabrol udviklede sig siden i en mere mainstream-agtig retning og havde dette credo: ”Der findes ingen ny bølge; der findes kun havet.” Rohmer havde i et af sine tidligste filmkritiske essays gjort opmærksom på, at her 13 år efter stumfilmens død var talefilmen endnu ikke opfundet! Som instruktør gjorde han sit bedste ved at sætte ordet i forgrunden, f.eks. i sin drilske og unikke Marquise von O (1975) efter en fortælling af Heinrich von Kleist. Den præsenteres af universitetslektor Charlotte Engberg, der bl.a. har skrevet en fremragende bog om et udvalg af Karen Blixens fortællinger, Billedets ekko

Filminstruktør Christoffer Boe har opkaldt sit produktionsselskab efter Jean-Luc Godards film Alphaville og vil præsentere Godard-klassikeren Livet skal leves (1962) med Anna Karina som en prostitueret, der overvejer, om hun ”kan give sin krop hen uden at miste sin sjæls uskyld.” Godard nedbrød Hollywoods klichéfyldte filmsprog og blev frem for nogen den filmiske repræsentant for 1960’ernes antiautoritære oprør mod konventionerne. Da en ældre instruktører lidt forvirret spurgte ham, om han da ikke mente, at en film fortsat burde have begyndelse, midterparti og slutning, gav Godard det berømte svar: ”Jo, men ikke nødvendigvis i den rækkefølge!” Christoffer Boe vil desuden frisk fra laboratoriet vise sin nye spillefilm Beast, som får Danmarks-premiere i september. 

 Universitetslektor Peter Schepelern præsenterer Jacques Demys musical Pigen med paraplyerne (1964) med Catherine Deneuve. Han er kendt for sit store filmleksikon – og for sin bog  om Lars von Trier, af hvem han vil vise den ”ny bølge”-inspirerede Idioterne (1998). Vi håber desuden, han i tilfælde af dårligt vejr vil medbringe drømmegaven fra sin 60 års fødselsdag, en paraply, som netop Catherine Deneuve signerede til lejligheden.

Blandt de vigtigste ”ny bølge”-instruktører i dansk film er Jytte Rex, der helt bogstaveligt har realiseret sloganet om, at man skal lave film med håndskrift. Hun filmede selv sin debutfilmVeronicas svededug (1977) med et håndholdt super-8 kamera, længe før von Trier kom på de tanker. Hun vil præsentere en af sine visuelt prægnante spillefilm Planetens spejle (1992), en svimlende udforskning af kærlighedens labyrinter med Bodil Jørgensen og Ole Lemmeke.   

Kursets tilrettelægger, filminstruktøren og forfatteren Christian Braad Thomsen, har skrevet Kameraet som pen om ny bølge-generationen – og senest Karen Blixen-bogen Boganis’ gæstebud. Han vil tale om Claude Chabrol og vise dennes to hovedværker, Slagteren og Dyret skal dø (begge 1969). Desuden vil han diskutere den frugtbare spænding mellem bølgens to førende instruktører Godard og Truffaut samt præsentere nogle af deres forbilleder i amerikansk film, bl.a. Alfred Hitchcocks thriller Dial M for Murder (1954) med Grace Kelly og Howard Hawks’ gangsterklassiker The Big Sleep (1946) med Humphrey Bogart og Lauren Bacall. Endelig vil han vise sin egen ny bølge-film Kære Irene (1971), som er den eneste danske spillefilm om ungdomsoprøret, filmet mens det fandt sted.


Tilmelding: http://www.europeanfilmcollege.com/den_nye_boelge.asp

jytterex.jpg
Jytte Rex

peterschepelern.jpeg
Peter Schepelern

christianbraadweb.jpeg
Chr. Braad Thomsen

Christian Braad Thomsen
Kollektiv Film ApS.
Lavendelstræde 9,  DK-1462 København K
    mobil +45 2178 0478
 

webmaster: bente@mailme.dk