Christian Braad Thomsen // Kollektiv Film ApS.

Leif "Barney" Fick

Home
Aktuelle foredrag
Fotos
Curriculum
***** DVD /VHS ***** for sale online
Bøger
Artikler
Debat
Div. videoer
CV IN ENGLISH

POLITIKEN 23. april 2010

 

MINDEORD

Leif "Barney" Fick

Filminstruktør Christian Braad Thomsen skriver om belysningsmester Leif "Barney" Fick, Lyngby, 77 år.

Med Leif "Barney" Ficks død af kræft er det blevet lidt kedeligere at lave film i Danmark. Barney var en myte i filmbranchen, men en ukendt mester blandt det store publikum, der har nydt godt af hans trylleri med lamperne. I en menneskealder var han vores førende belysningsmester, men han var desuden noget, som er lige så vigtigt på et filmhold: han forenede sin professionalisme med et muntert socialt talent. En velplaceret replik fra Barney var ofte nok til at bløde op på en af de arbejdsmæssige kriser, som selv det bedste filmhold kommer ud for.

Da Barney i sine unge dage gik i land som sømand, blev han assistent hos Saga/Palladium, og her udstod han sin skoletid i bunden af dansk film, nemlig Min søsters børn- og sengekantsfilmene. Han var nær blevet fyret, da han i filmholdets frokostpause blev beordret til at rydde op i studiet. Det gjorde Barney med den for ham så karakteristiske samvittighedsfuldhed: han fjernede også alle lamper i den møjsommeligt konstruerede lyssætning, som holdet skulle have filmet i resten af dagen.

Men hurtigt blev det Barney, der bestemte, hvor lamperne skulle stå. Fra midten af 1970’erne avancerede han til toppen i et fortræffeligt samarbejde med tidens førende fotograf Dirk Brüel. De to stod for billedsiden i en lang række nyklassikere som Nils Malmros’ "Drenge", Morten Arnfreds "Johnny Larsen", Bille Augusts "Honningmåne" og Hans Kristensens "Blind makker". For mig var Barney & Brüel uundværlige i bl.a. "Koks i kulissen", og i Jytte Rex’ "Achilleshælen er mit våben" debuterede en italiensktalende Barney som birolleskuespiller med lune.

Også Søren Kragh-Jacobsen ("Gummitarzan"), Henning Carlsen ("Hør, var der ikke en som lo") Lars von Trier ("Breaking the Waves"), Ole Roos ("Hærværk") og Erik Clausen ("Cirkus Casablanca") har nydt godt af Barneys ekspertise.

For biografgængerne var Leif "Barney" Fick en vandbærer, på et filmhold var han en stjerne.

Christian Braad Thomsen
Kollektiv Film ApS.
Lavendelstræde 9,  DK-1462 København K
    mobil +45 2178 0478
 

webmaster: bente@mailme.dk