Christian Braad Thomsen // Kollektiv Film ApS.

Fassbinders desperate stjerne
Home
Aktuelle foredrag
Fotos
Curriculum
***** DVD /VHS ***** for sale online
Bøger
Artikler
Debat
Div. videoer
CV IN ENGLISH

Politiken 21. januar 2010

FASSBINDERS DESPERATE STJERNE

80 I DAG. Günter Lamprecht er først og fremmest kendt for sin altdominerende hovedrolle i Rainer Werner Fassbinders tv-serie Berlin Alexanderplatz (1980), der i øjeblikket vises af DRs nye kulturkanal. Den er desuden for nylig udsendt på dvd med danske tekster.

Günter Lamprecht leverer i denne serie en af tv-historiens største præstationer i sit portræt af fidusmageren, alfonsen og morderen Franz Biberkopf, der forgæves forsøger at leve et anstændigt liv i de stormfulde år før nazismens gennembrud. Han spiller med både ømhed og aggression, snusfornuft og galskab, desperation og livsglæde, men alt under den strengeste kunstneriske kontrol, tilsyneladende et billed på det mest harmoniske samarbejde mellem skuespiller og instruktør.

Og dog har Günter Lamprecht i en bog om tv-seriens tilblivelse fortalt, at hans forhold til Fassbinder var alt andet end eksemplarisk: når han ville diskutere et psykologisk problem, ville Fassbinder kun snakke fodbold, og når han trængte til ro mellem to optagelser, havde Fassbinder konstant en båndoptager kørende med høj musik af Kraftwerk. Lamprecht oplevede indspilningen som ren chikane og har fortalt, at hvis han havde haft sandsække derhjemme, ville han have hamret løs på dem og forestillet sig, at det var Fassbinder. Til sidst var han så desperat, at han var ved at stå af projektet, og han lod sig kun formilde, fordi Bavaria-studiernes ledelse faldt på knæ for ham.

I betragtning af at Fassbinder opfattede Berlin Alexanderplatz som sit livsværk, har der sikkert ligget en grum plan bag hans forhold til Lamprecht, nemlig at denne nok ville være bedst i rollen, hvis han også under optagelserne blev udsat for den hån og spot, de ydmygelser og nederlag, som var Franz Biberkopfs skæbne. Da Günter Lamprecht så det færdige resultat, var han da også Fassbinder dybt taknemlig!

Günter Lamprecht voksede op i et arbejderkvarter i Berlin som søn af en taxachauffør og en rengøringskone. Han forsøgte i sin ungdom at blive bokser, før han blev grebet af skuespillet, og han blev kendt af et større publikum, da han fra 1970 medvirkede i krimiserien Tatort som kriminalkommissær Franz Markowitz. Det var her, Fassbinder fik øje på ham og engagerede ham til sin tv-serie Verden i en tråd (1973) og til spillefilmene Martha (1973) og Maria Brauns ægteskab (1978). Efter tiden hos Fassbinder medvirkede Lamprecht i bl.a. Wolfgang Petersens Das Boot (1981) og Joseph Vilsmayers Comedian Harmonists (1997).

Günter Lamprecht har engageret sig politisk for socialdemokratiet og har på sin hjemegn desuden støttet socialt og miljøbeskyttende arbejde. At han kan fylde 80 år i dag er lidt af et mirakel, idet han i 1999 blev det tilfældige midtpunkt i en massakre: på en teaterturné i Bad Reichenhall blev han ramt af otte revolverskud, da en 16-årig lærling gik amok. Hans livsledsagerske, skuespillerinden Claudia Amm og hans chauffør blev ligeledes hårdt såret, og tre mennesker blev dræbt, før revolvermanden tog sit eget liv.

Günter Lamprecht fik prisen som årets skuespiller for sin rolle i Berlin Alexanderplatz, og siden er han flere gange hædret med Det Gyldne Kamera som en af Tysklands største tv- og filmkunstnere.

CHRISTIAN BRAAD THOMSEN.

 

Christian Braad Thomsen
Kollektiv Film ApS.
Lavendelstræde 9,  DK-1462 København K
tel. +45 3316 4224    mobil +45 2178 0478
 

webmaster: bente@mailme.dk