Christian Braad Thomsen // Kollektiv Film ApS.

Sommerkursus på Den Europæiske Filmhøjskole 2010

Home
Aktuelle foredrag
Fotos
Curriculum
***** DVD /VHS ***** for sale online
Bøger
Artikler
Debat
Div. videoer
CV IN ENGLISH

roalals.jpg
tegning af Roald Als

NORMALITET OG GALSKAB

Den europæiske Filmhøjskole, Ebeltoft.

d. 11. - 17. juli 2010

Hvor går grænsen mellem normalitet og galskab? Anti-psykiateren Ronald D. Laing mente, at sindssyge kunne være en sund reaktion på en syg omverden, og denne tese er temaet i kursets åbningsfilm, Ken Loachs gribende Family Life. Laing stod i gæld til psykoanalytikeren Sigmund Freud, der definerede neurosen som den lup, hvorigennem vi tydeligere kan se de konflikter, der præger os alle. Forfatteren og filminstruktøren Christian Braad Thomsen har sammensat et hold af specialister, som alment og letforståeligt vil fortælle om psykiske sygdomme i tilknytning til film, som uddyber forståelsen.

Poul Nyrup Rasmussen blev under en officiel rejse i Grønland vækket midt om natten med den værste besked, en far kan få: hans 24-årige psykisk syge datter havde begået selvmord. Siden har han engageret sig i sindslidendes vilkår. Han vil tale om sorgen, skyldfølelsen og det spørgsmål, man aldrig slipper: Hvad kunne man have gjort bedre? Nyrup Rasmussen viser og diskuterer Morten Gieses Vanvittig forelsket.

Den pykoanalytisk orienterede litterat og litteraturanmelder ved Information, lektor Lilian Munk Rösing, vil diskutere Lars von Triers Antichrist, som er de senere års mest omdiskuterede danske film. Er den kvindefjendsk, eller beskriver den kvinden som offer for mandens professionelle ufølsomhed?

Filminstruktør Christina Rosendahl er kendt for sine indfølende børn- og ungdomsfilm, men har desuden en hemmelig lidenskab for splatterfilm med psykologisk indhold. Hun præsenterer Michael Powells Peeping Tom, en rystende film om, hvad barndomstraumer kan forårsage, når man som voksen får adgang til et filmkamera.

Kan og skal man have forståelse for en pædofil børnemorder? Det mente Fritz Lang med sin filmklassiker M fra 1931, hvor Peter Lorre leverer en gribende original præstation som det værste, enhver far eller mor kan forestille sig. Germanisten Hanne Roswall fortæller om Fritz Lang og om tiden før den nazistiske magtovertagelse i Tyskland.

Den multiple person rummer adskillige personer i sig, bl.a. en erotisk, en aggressiv og en barnlig. Det interessante ved disse personligheder er, at de ofte ikke kender til hinandens eksistens! Formanden for Det Danske Sigmund Freud Selskab, psykologen Bente Petersen, fortæller om sine erfaringer med en multipel patient – og om filmmanuskriptet I Syv Sind, som hun har skrevet sammen med Christian Braad Thomsen.

Hvis Thelonious Monk skulle have en diagnose, ville den formentlig omfatte både autisme, maniodepressivitet og skizofreni. Men han er jazzens største pianist. Hans danske kollega Jan Kaspersen præsenterer Charlotte Zwerins smukke Monk-film Straight No Chaser – og vil fortolke en række Monk-kompositioner ved en aftenkoncert. Monk lever op til Karen Blixens ord om, at det er med stor kunst som med muslingernes perler: det er sygdom forvandlet til skønhed.

Hvilken diagnose ville Karen Blixen mon selv have fået? Ifølge Christian Braad Thomsen var hendes påståede syfilis en undskyldning for ikke at have med mænd at gøre. Han åbner sløret for en bog, han til efteråret udsender om fadersporet i Blixens liv og forfatterskab: Boganis’ gæstebud. Desuden viser han sin prisbelønnede portrætfilm Karen Blixen – Storyteller.

Søren Bygbjerg er filmhistoriker ogt skrev speciale om danske bøssefilm, som han vil vise eksempler på. Homoseksualitet blev i mange år betragtet som en farlig sygdom, lige som homoseksuelle relationer var strafbare. Bygbjerg vil kommentere bøssefilm fra Carl Th. Dreyers Mikael over Palle Kjærulff-Schmidts Bundfald til Perneille Fischer Christensens En Soap.

At psykiske sygdomme ofte opstår i familiens skød demonstreres i Terry Zwigoffs Crumb om den originale tegneseriekunstner Robert Crumb, der netop har udsendt en meget rost tegneserie baseret på Det Gamle Testamente. Men hvorfor gjorde hans sygelige familieforhold ham til en betydelig kunstner, mens hans bror, som var opvokset under de samme forhold, begik selvmord? Filmen rejser det ældgamnle spørgsmål om forholdet mellem arv og miljø.

Stanley Kubricks Dr. Strangelove er måske verdens morsomste film, fordi det også er den mest tragiske. Den handler om jordens undergang i en atomkrig. I 1960’erne blev de første demonstranter mod atomvåben kaldt for sygelige flagellanter. Men er det ikke mere sindssygt at fremstille atomvåben end at protestere mod disse våben?

Kan en seriel kvindemorder være en god og kærlig familiefar? Det mener Charles Chaplin i filmklassikeren Monsieur Verdoux (1947). Da hovedpersonen afsløres, forsvarer han sig med, at han jo blot har lært sine metoder hos de magthavere, der sendte millioner af unge til 1. verdenskrigs meningsløse slagtemarker.

Således er der ofte et udfordrende forhold mellem den enkeltes galskab og samfundets. Det gør film som disse os klogere på. De viser desuden, at en sund latter kan være det bedste våben mod denne verdens galskab.

Nærmere oplysninger om kurset fås på Den Europæiske Filmhøjskole, Carl Th. Dreyersvej, 8400 Ebeltoft, phone 8634 00 55, e-mail info@efc.dk eller maria@efc.dk

hpim3909.jpg

hpim3908.jpg

hpim3882.jpg

Foredrag, film, mad, hygge og natur                           

Søn. d. 11. til lør. d. 17. juli 2010

Tilmelding til:

Den Europæiske Filmhøjskole
Carl Th Dreyers vej
8400 Ebeltoft
Denmark
Email: info@efc.dk
Phone: 0045 86 34 00 55
Fax: 0045 8634 0535

hpim3893.jpg

hpim3914.jpg

Christian Braad Thomsen
Kollektiv Film ApS.
Lavendelstræde 9,  DK-1462 København K
    mobil +45 2178 0478
 

webmaster: bente@mailme.dk