Christian Braad Thomsen // Kollektiv Film ApS.

Credits
Home
Aktuelle foredrag
Fotos
Curriculum
***** DVD /VHS ***** for sale online
Bøger
Artikler
Debat
Div. videoer
CV IN ENGLISH

farog.jpg

THE VOICE OF IRAN – MOHAMMAD REZA SHAJARIAN

 

 

CREDITS

 

Medvirkende:

Mohammad Reza Shajarian, vocal.

Hossein Alizadeh, tar.

Kayhan Kalhor, kamancheh

Homayoun Shajarian, trommer, vocal.

 

Instruktion: Christian Braad Thomsen

Kamera: Jan Vorre, Sten Møller Rasmussen, Jytte Rex

Lyd: Morten Holm, Gary Michael Nicklin

Klip: Grete Møldrup, Mahi Ragozar

Stills: Rosemaria Rex

Video facilities: Angel Facility ved Birgitte og Henrik Fleischer

Oversættelse: Abbas Moaddab, Eva Witte, Mohammad-Ali Mohagheghzadeh

Koncert-arrangør: Judith Stage

Produktion: Kollektiv Film ApS.

Public relation: Bente Pryds.

Længde og format: 103 minutter, BetaSP.

 

Om filmens produktion:

Gennem et halvt år havde jeg omtrent dagligt hørt den iranske sanger Mohammad Reza Shajarian og var kommet til at værdsætte ham som verdens måske betydeligste nulevende sanger. Jeg troede dårligt mine egne øjne, da jeg en dag på en plakat på Strøget så, at han gav koncert i Albertslund Musikhus. Omgående kontaktede jeg gode venner og medarbejdere og fik dem med på, at denne begivenhed burde foreviges. Også Shajarian bakkede projektet op og  indvilgede endda i at kommentere musikken dagen efter koncerten, hvilket han aldrig tidligere har gjort foran et kamera.

Mohammad Reza Shajarians på én gang meditative og stærkt dramatiske sang kræver ro og fordybelse. Derfor adskiller filmens stil sig fundamentalt fra den ofte hektiske måde, man normalt filmer musik på, og derfor har filmen heller ikke kunnet opnå støtte fra hverken filminstituttet og tv, hvor Shajarian desuden var totalt ukendt, og hvor man jo hellere støtter det, som alle kender i forvejen, frem for at se det som en forpligtelse at udvide publikums grænser.

Filmen blev kun mulig, fordi alle filmarbejdere afstod fra deres normale honorar, og fordi Angel Facility skød videoteknik i filmen. Det er sikkert første gang, en dansk biograffilm produceres udelukkende for medarbejdernes arbejdskraft og instruktørens lommepenge. Men det har været ulejligheden værd.

 Shajarians sangkunst er universel. Han sprænger kunstige grænser som alder, religion og nationalitet og forudsætter ikke, at vi deler hans kulturelle baggrund. Han kommer tværtimod den forudsætningsløse lytter i møde og lader os ane, at der findes en stor og rig verden uden for de snævre grænser, som den vestlige musik- film- og tv-industri sætter. Først og fremmest er hans sang dog - som al betydelig kunst - et møde med os selv. Shajarian flytter både verdens og vore egne grænser. Han lader os opleve, at verden er langt mere fantastisk, end vi troede - men også at vi selv er det.

CHRISTIAN BRAAD THOMSEN

Christian Braad Thomsen
Kollektiv Film ApS.
Lavendelstræde 9,  DK-1462 København K
tel. +45 3316 4224    mobil +45 2178 0478
 

webmaster: bente@mailme.dk